Nalewka z rokitnika z pigwą • przepis • składniki • przygotowanie
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY OWOCE
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.
ZALEWAMY OWOCE SYROPEM
Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.
PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11495 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
574,8 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
60,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Pistacjowy makaron naleśnikowy z karmelizowanymi śliwkami
Masz ochotę na naleśniki w nowej odsłonie? Skuś się na ten wyjątkowy makaron naleśnikowy z dodatkiem mąki pistacjowej, podany z aromatycznymi karmelizowanymi śliwkami i sosem czekoladowym.

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!