psse-slupca.pl

Nalewka z rokitnika z pigwą • przepis • składniki • przygotowanie

Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Nalewka z rokitnika z pigwą

Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1000 g
pigwa - 500 g
owoce rokitnika - 1 kg
spirytus - 1 l
woda - 0,25 l

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY OWOCE:
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.
3.ZALEWAMY OWOCE SYROPEM:
Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.
4.PRZESĄCZAMY NALEWKĘ:
Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka z rokitnika z pigwą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY OWOCE

Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.

3

ZALEWAMY OWOCE SYROPEM

Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.

4

PRZESĄCZAMY NALEWKĘ

Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11495 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

574,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

60,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

0,1 g

Podobne przepisy

Nalewka z rokitnika z pigwą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl