psse-slupca.pl

Chili sin carne z mięsem wegańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Chili sin carne z mięsem wegańskim

Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 0,5 szt.
bulion warzywny - 150 ml
cebula - 1 szt.
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
fasola biała z puszki - 200 g
fasola czerwona z puszki - 200 g
kumin - 0,5 łyżeczki
kukurydza konserwowa - 170 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone, wegańskie - 550 g
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WEGAŃSKIE MIĘSO:
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy pieprzem cayenne, kminem rzymskim i oregano. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki sią połączą, a przyprawy oddadzą smak.
2.DODAJEMY PAPRYKĘ:
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę z mięsem, co jakiś czas mieszając.
3.DODAJEMY POMIDORY I BATAT:
Dodajemy pomidory z puszki z odrobiną wody po jej wypłukaniu i batat pokrojony w kostkę.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CHILI:
Dodajemy odcedzoną na sitku fasolę (czerwoną i białą) oraz kukurydzę. Mieszamy.
5.PODAJEMY CHILI:
Gotowe chili sin carne przekładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Chili sin carne z mięsem wegańskim

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WEGAŃSKIE MIĘSO

Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy pieprzem cayenne, kminem rzymskim i oregano. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki sią połączą, a przyprawy oddadzą smak.

2

DODAJEMY PAPRYKĘ

Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę z mięsem, co jakiś czas mieszając.

3

DODAJEMY POMIDORY I BATAT

Dodajemy pomidory z puszki z odrobiną wody po jej wypłukaniu i batat pokrojony w kostkę.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CHILI

Dodajemy odcedzoną na sitku fasolę (czerwoną i białą) oraz kukurydzę. Mieszamy.

5

PODAJEMY CHILI

Gotowe chili sin carne przekładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2398 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,5 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

58,3 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy

Chili sin carne z mięsem wegańskim - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl