psse-slupca.pl

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku

Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 300 g
polędwica wołowa - 2 steki
olej po suszonych pomidorach - 3 łyżki
ząbek czosnku - 6 szt.
jogurt naturalny - 5 łyżek
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
miód - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ZIEMNIACZKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.
2.SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY:
Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU:
Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.
Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.

2

SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY

Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU

Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.

4

PODAJEMY DANIE

Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

805,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

402,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

37 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

30 g

Podobne przepisy