psse-slupca.pl

Szaszłyki z krewetek po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżeczka
bułka tarta - 2 łyżki
cebula dymka - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
grejpfrut - 1 szt.
imbir świeży - 20 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
olej słonecznikowy - 4 łyżki
skrobia ziemniaczana - 3 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sos sojowy - 3 łyżeczki
kolendra świeża - 22 g
krewetki - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sambal oelek - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KREWETKI OPŁUKAĆ,:
rozmrozić i osuszyć.
2.CZOSNEK OBRAĆ, DYMKI:
oczyścić, oba składniki drobno posiekać z krewetkami.
3.DOPRAWIĆ 2 ŁYŻECZKAMI:
sosu sojowego, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sambal oelek.
4.DODAĆ SKROBIĘ I:
lekko roztrzepane białko, wymieszać, uformować 16 klopsików.
5.OBTOCZYĆ W BUŁCE:
tartej i obsmażyć na gorącym oleju na patelni mniej więcej przez 4 minuty.
6.OSĄCZYĆ NA PAPIERZE:
kuchennym i nakłuć na drewniane szpikulce.
7.GREJPFRUTA WYFILETOWAĆ, ZEBRAĆ:
sok.
8.WYFILETOWANEGO GREJPFRUTA POKROIĆ:
w drobną kostkę.
9.IMBIR OBRAĆ I:
posiekać.
10.KOLENDRĘ OCZYŚCIĆ I:
posiekać.
11.WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ:
z sosem sojowym, doprawić cukrem i podawać do szaszłyków.
Szaszłyki z krewetek po azjatycku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KREWETKI OPŁUKAĆ,

rozmrozić i osuszyć.

2

CZOSNEK OBRAĆ, DYMKI

oczyścić, oba składniki drobno posiekać z krewetkami.

3

DOPRAWIĆ 2 ŁYŻECZKAMI

sosu sojowego, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sambal oelek.

4

DODAĆ SKROBIĘ I

lekko roztrzepane białko, wymieszać, uformować 16 klopsików.

5

OBTOCZYĆ W BUŁCE

tartej i obsmażyć na gorącym oleju na patelni mniej więcej przez 4 minuty.

6

OSĄCZYĆ NA PAPIERZE

kuchennym i nakłuć na drewniane szpikulce.

7

GREJPFRUTA WYFILETOWAĆ, ZEBRAĆ

sok.

8

WYFILETOWANEGO GREJPFRUTA POKROIĆ

w drobną kostkę.

9

IMBIR OBRAĆ I

posiekać.

10

KOLENDRĘ OCZYŚCIĆ I

posiekać.

11

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ

z sosem sojowym, doprawić cukrem i podawać do szaszłyków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

797,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

199,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

17,4 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy