Szaszłyki z krewetek po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KREWETKI OPŁUKAĆ,
rozmrozić i osuszyć.
CZOSNEK OBRAĆ, DYMKI
oczyścić, oba składniki drobno posiekać z krewetkami.
DOPRAWIĆ 2 ŁYŻECZKAMI
sosu sojowego, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sambal oelek.
DODAĆ SKROBIĘ I
lekko roztrzepane białko, wymieszać, uformować 16 klopsików.
OBTOCZYĆ W BUŁCE
tartej i obsmażyć na gorącym oleju na patelni mniej więcej przez 4 minuty.
OSĄCZYĆ NA PAPIERZE
kuchennym i nakłuć na drewniane szpikulce.
GREJPFRUTA WYFILETOWAĆ, ZEBRAĆ
sok.
WYFILETOWANEGO GREJPFRUTA POKROIĆ
w drobną kostkę.
IMBIR OBRAĆ I
posiekać.
KOLENDRĘ OCZYŚCIĆ I
posiekać.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
z sosem sojowym, doprawić cukrem i podawać do szaszłyków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
797,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
199,3 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
17,4 g
Błonnik
11,3 g
Białko
11,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.