psse-slupca.pl

Placek po węgiersku • przepis • składniki • przygotowanie

Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion - 800 ml
szynka wieprzowa - 1 kg
ogórek kiszony - 100 g
pomidory z puszki - 100 g
olej - 4 łyżki
masło - 2 łyżki
boczek - 80 g
marchew - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka mielona słodka - 3 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki
cebula - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Obieramy cebulę z łupiny i kroimy ją w kostkę. Obieramy także marchewkę, a potem wraz z papryką kroimy ją w kostkę. Ogórki odsączamy z nadmiaru soku i kroimy w drobną kostkę.
2.OPRAWIAMY MIĘSO:
Szynkę starannie oczyszczamy, a potem kroimy w większą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W garnku rozgrzewamy olej (2 łyżki) i podsmażamy boczek oraz cebulę. Po chwili dodajemy marchew oraz paprykę. Mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy pokrojone ogórki i ponownie mieszamy. Po upływie 3-4 minut odstawiamy patelnię na bok.
4.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i masło. Dodajemy mięso. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, a potem mieszamy. Gdy zacznie robić się delikatnie rumiane, dodajemy je do garnka.
5.DODAJEMY BULION:
Podgrzewamy bulion w rondelku, a potem dodajemy go do garnka. Przyprawiamy gulasz pozostałą resztą przypraw i mieszamy.
6.DUSIMY GULASZ:
Dusimy gulasz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso całkiem zmięknie, ale po upływie godziny dodajemy pomidory i ponownie wszystko mieszamy. Gdy gulasz będzie gotowy, pozostawiamy go pod przykryciem i przechodzimy do przygotowywania placków.
7.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, a potem trzemy na tarce do miski. Zostawiamy je na chwilę, a potem odsączamy z nich nadmiar płynu. Płyn z miski wylewamy.
8.DODAJEMY INNE SKŁADNIKI:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce. Dodajemy ją do ziemniaków. Do miski dodajemy także mąkę, jajka oraz sól i mieszamy.
9.SMAŻYMY PLACKI:
Rozgrzewamy olej na patelni, a potem smażymy na niej po 2 placki. Smażymy każdego placka z obu stron (po ok. 3-4 minuty na stronę). Powtarzamy czynność do momentu, w którym skończy się ziemniaczana masa. Możemy też smażyć duże placki zamiast małych – wówczas na porcję będzie przypadał jeden placek przykryty gulaszem.
10.PODAJEMY PLACKI:
Podgrzewamy gulasz. Na talerzach rozkładamy placki, a następnie polewamy je gulaszem. Ozdabiamy wedle uznania np. śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!
Placek po węgiersku

Czas przygotowania

115 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Obieramy cebulę z łupiny i kroimy ją w kostkę. Obieramy także marchewkę, a potem wraz z papryką kroimy ją w kostkę. Ogórki odsączamy z nadmiaru soku i kroimy w drobną kostkę.

2

OPRAWIAMY MIĘSO

Szynkę starannie oczyszczamy, a potem kroimy w większą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W garnku rozgrzewamy olej (2 łyżki) i podsmażamy boczek oraz cebulę. Po chwili dodajemy marchew oraz paprykę. Mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy pokrojone ogórki i ponownie mieszamy. Po upływie 3-4 minut odstawiamy patelnię na bok.

4

PODSMAŻAMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i masło. Dodajemy mięso. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, a potem mieszamy. Gdy zacznie robić się delikatnie rumiane, dodajemy je do garnka.

5

DODAJEMY BULION

Podgrzewamy bulion w rondelku, a potem dodajemy go do garnka. Przyprawiamy gulasz pozostałą resztą przypraw i mieszamy.

6

DUSIMY GULASZ

Dusimy gulasz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso całkiem zmięknie, ale po upływie godziny dodajemy pomidory i ponownie wszystko mieszamy. Gdy gulasz będzie gotowy, pozostawiamy go pod przykryciem i przechodzimy do przygotowywania placków.

7

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, a potem trzemy na tarce do miski. Zostawiamy je na chwilę, a potem odsączamy z nich nadmiar płynu. Płyn z miski wylewamy.

8

DODAJEMY INNE SKŁADNIKI

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce. Dodajemy ją do ziemniaków. Do miski dodajemy także mąkę, jajka oraz sól i mieszamy.

9

SMAŻYMY PLACKI

Rozgrzewamy olej na patelni, a potem smażymy na niej po 2 placki. Smażymy każdego placka z obu stron (po ok. 3-4 minuty na stronę). Powtarzamy czynność do momentu, w którym skończy się ziemniaczana masa. Możemy też smażyć duże placki zamiast małych – wówczas na porcję będzie przypadał jeden placek przykryty gulaszem.

10

PODAJEMY PLACKI

Podgrzewamy gulasz. Na talerzach rozkładamy placki, a następnie polewamy je gulaszem. Ozdabiamy wedle uznania np. śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3454,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

863,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

62,1 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

63,8 g

Podobne przepisy

Placek po węgiersku - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl