psse-slupca.pl

Szarlotka gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Szarlotka gruszkowa

Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 80 g
mąka pszenna - 400 g
orzech włoski - 50 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
żółtka jaj - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
gruszka - 2,5 kg
masło - 50 g
syrop klonowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C rozdrabniacz lub blender Przygotuj wcześniej Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA:
DESKĘ WYSYPUJEMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI.
3.
DODAJEMY ZIMNE MASŁO POKROJONE W KOSTKĘ I ŻÓŁTKA.
4.
NAJPIERW WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE SIEKAMY NOŻEM, A NASTĘPNIE ZAGNIATAMY CIASTO.
5.
JEŚLI CIASTO NIE BĘDZIE CHCIAŁO SIĘ SKLEIĆ, DODAJEMY ŚMIETANĘ.
6.
CIASTO DZIELIMY NA DWIE RÓWNE CZĘŚCI, OWIJAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA NA 30-40 MINUT.
7.PIECZEMY SPÓD CIASTA JEDNĄ:
część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
8.
Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.
9.DODAJEMY GRUSZKI DO CIASTA:
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.
10.
Kroimy w cienkie plastry.
11.
W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy.
12.
Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde.
13.
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia.
14.
Na upieczony spód wykładamy gruszki.
15.
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
16.
Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.
Szarlotka gruszkowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C rozdrabniacz lub blender Przygotuj wcześniej Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA

DESKĘ WYSYPUJEMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI.

3

DODAJEMY ZIMNE MASŁO POKROJONE W KOSTKĘ I ŻÓŁTKA.

4

NAJPIERW WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE SIEKAMY NOŻEM, A NASTĘPNIE ZAGNIATAMY CIASTO.

5

JEŚLI CIASTO NIE BĘDZIE CHCIAŁO SIĘ SKLEIĆ, DODAJEMY ŚMIETANĘ.

6

CIASTO DZIELIMY NA DWIE RÓWNE CZĘŚCI, OWIJAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA NA 30-40 MINUT.

7

PIECZEMY SPÓD CIASTA JEDNĄ

część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

8

Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.

9

DODAJEMY GRUSZKI DO CIASTA

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.

10

Kroimy w cienkie plastry.

11

W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy.

12

Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde.

13

Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia.

14

Na upieczony spód wykładamy gruszki.

15

Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.

16

Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4329,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

360,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy