psse-slupca.pl

Śmietankowe ciasto z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Śmietankowe ciasto z owocami

Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
mąka pszenna tortowa - 120 g
mąka ziemniaczana - 90 g
proszek do pieczenia - 10 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
truskawki mrożone - 400 g
cukier - 100 g
sok z cytryny - 25 ml
śmietanka kremówka 30% - 1 l
cukier puder - 130 g
żelatyna - 25 g
woda - 80 ml
borówki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ 25:
g żelatyny namocz w 80 g wody Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
2.CAŁOŚĆ DELIKATNIE ŁĄCZYMY:
z żółtkami.
3.DO MASY PRZESIEWAMY:
mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. MIESZAMY.
4.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
blaszki (36 x 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi biszkoptami.
5.PIECZEMY 35-40 MINUT:
w temperaturze 190°C (ciasto powinno nabrać złotego koloru).
6.STUDZIMY W FORMIE,:
wyjmujemy z blaszki i przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
7.PONCZ WODĘ Z:
cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. STUDZIMY.
8.KONFITURA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI:
z cukrem smażymy do momentu uzyskania gęstej konsystencji, na koniec dodajemy sok z cytryny. STUDZIMY.
9.MASA ŚMIETANOWA BARDZO:
mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
10.NAMOCZONĄ W WODZIE:
żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy.
11.NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI:
łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki.
12.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
13.DODAJEMY OKOŁO 100:
g borówek i delikatnie mieszamy.
14.DOLNY BLAT NASĄCZAMY:
ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy drugi biszkopt.
15.NAKŁUWAMY GO NA:
całej powierzchni widelcem, nasączamy ponczem i wykładamy masę śmietanową. WIERZCH POSYPUJEMY RESZTĄ: borówek.
16.GOTOWE CIASTO CHŁODZIMY:
w lodówce około 1-2 godzin.
17.DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI I:
listkami mięty.
Śmietankowe ciasto z owocami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ 25

g żelatyny namocz w 80 g wody Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

2

CAŁOŚĆ DELIKATNIE ŁĄCZYMY

z żółtkami.

3

DO MASY PRZESIEWAMY

mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. MIESZAMY.

4

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

blaszki (36 x 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi biszkoptami.

5

PIECZEMY 35-40 MINUT

w temperaturze 190°C (ciasto powinno nabrać złotego koloru).

6

STUDZIMY W FORMIE,

wyjmujemy z blaszki i przecinamy wzdłuż na dwa blaty.

7

PONCZ WODĘ Z

cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. STUDZIMY.

8

KONFITURA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI

z cukrem smażymy do momentu uzyskania gęstej konsystencji, na koniec dodajemy sok z cytryny. STUDZIMY.

9

MASA ŚMIETANOWA BARDZO

mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

10

NAMOCZONĄ W WODZIE

żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy.

11

NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI

łączymy z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość stopniowo dodajemy do pozostałej ilości ubitej śmietanki.

12

DOKŁADNIE MIESZAMY.

13

DODAJEMY OKOŁO 100

g borówek i delikatnie mieszamy.

14

DOLNY BLAT NASĄCZAMY

ponczem, smarujemy konfiturą truskawkową i nakładamy drugi biszkopt.

15

NAKŁUWAMY GO NA

całej powierzchni widelcem, nasączamy ponczem i wykładamy masę śmietanową. WIERZCH POSYPUJEMY RESZTĄ: borówek.

16

GOTOWE CIASTO CHŁODZIMY

w lodówce około 1-2 godzin.

17

DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI I

listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5384 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Śmietankowe ciasto z owocami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl