psse-slupca.pl

Kresowe kluski z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!

Kresowe kluski z makiem

Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżka
mak - 70 g
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
mleczko kokosowe - 170 ml
mąka pszenna - 170 g
orzech laskowy - 100 g
orzech włoski - 100 g
pomarańcza - 1 szt.
syrop klonowy - 70 ml
śmietana wegańska - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY MAK:
Mak wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia
2.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mak, cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość wyrabiamy na jednolita masę.
3.FORMUJEMY KLUSKI:
Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy w wałki o grubości ok 5 cm. Kluski kroimy pod kątem i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
4.PODPRAŻAMY ORZECHY:
Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ok 3 minuty.
5.PODAJEMY KLUSKI:
Na talerz wylewamy śmietanę, układamy kluski. Wierzch posypujemy orzechami oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość polewamy syropem klonowym.
Kresowe kluski z makiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY MAK

Mak wsypujemy do garnka. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia

2

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mak, cukier puder, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Całość wyrabiamy na jednolita masę.

3

FORMUJEMY KLUSKI

Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy w wałki o grubości ok 5 cm. Kluski kroimy pod kątem i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

4

PODPRAŻAMY ORZECHY

Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ok 3 minuty.

5

PODAJEMY KLUSKI

Na talerz wylewamy śmietanę, układamy kluski. Wierzch posypujemy orzechami oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość polewamy syropem klonowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3687,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

737,5 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

79,4 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy