Szare kluski • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ
Olej po suszonych pomidorach delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Cebula powinna się wysuszyć, zachowując jednocześnie jasny kolor.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SZARE KLUSKI
Starte ziemniaki odciskamy z wody i przekładamy do miski. Zebraną w miseczce wodę po ziemniakach ostrożnie odlewamy, a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.
PRZYGOTOWUJEMY MIODOWĄ KAPUSTĘ
Miód podgrzewamy w garnku. Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę blanszujemy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. Dusimy chwilę.
GOTUJEMY SZARE KLUSKI
Ciasto na kluski przekładamy na drewnianą deskę, wygładzamy z wierzchu. Za pomocą łyżki zsuwamy do wrzącej wody niewielkie porcje ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż do związania się ciasta.
PRZESMAŻAMY KLUSKI I PODAJEMY JE Z KAPUSTĄ
Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przesmażamy na patelni razem z okrasą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1734 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
32,6 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe tacos z jajecznicą
A gdyby tak zrobić tacos na śniadanie? Tak! Wystarczy dodać jajecznicę, pomidorową salsę i ser i poranek od razu robi się smakowity. Wypróbuj koniecznie!

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!