psse-slupca.pl

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ

Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
cukier - 4 łyżki
gorczyca - 1 łyżka
kurki - 1 kg
liść laurowy - 3 szt.
ocet spirytusowy - 250 ml
sól - 1 łyżka
woda - 750 ml
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.CZYŚCIMY GRZYBY:
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.  Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.
3.SŁOIKI PASTERYZUJEMY:
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CZYŚCIMY GRZYBY

Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.  Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.

3

SŁOIKI PASTERYZUJEMY

Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

595,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

59,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,9 g

🌾

Węglowodany

11,3 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl