psse-slupca.pl

Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki wege obiad lub przekąska na imprezę? To sycące danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią stanie się częścią Waszego jadłospisu.

Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem

Szybki wege obiad lub przekąska na imprezę? To sycące danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią stanie się częścią Waszego jadłospisu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 400 g
natka pietruszki - 4 łyżki
kolendra świeża - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
kmin - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 200 ml
pasta sezamowa tahini - 80 g
sok z cytryny - 3 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt roślinny - 200 g
sól - 0,25 łyżeczki
tortilla - 3 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
czarnuszka - 1 łyżeczka
chili płatki - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FALAFEL:
Mieszamy ciecierzycę wraz z solą. Dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin i czarny pieprz. Całość miksujemy, aż mieszanka zamieni się w gęstą pastę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W misce mieszamy ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz sól.
3.PRZYGOTOWUJEMY DANIE:
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżkę oliwy. Wykładamy na nią równomiernie 1/3 masy na falafele. Przykrywamy masę tortillą i smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i przez chwilę podpiekamy tortillę.
4.PODAJEMY DANIE:
Podsmażone placki z falafelem przekładamy na talerz. Każdy placek polewamy przygotowanym sosem, dodajemy pokrojone ogórki oraz talarki czerwonej cebuli. Całość posypujemy czarnuszką, chili i skrapiamy oliwą.
Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FALAFEL

Mieszamy ciecierzycę wraz z solą. Dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin i czarny pieprz. Całość miksujemy, aż mieszanka zamieni się w gęstą pastę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce mieszamy ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz sól.

3

PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżkę oliwy. Wykładamy na nią równomiernie 1/3 masy na falafele. Przykrywamy masę tortillą i smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i przez chwilę podpiekamy tortillę.

4

PODAJEMY DANIE

Podsmażone placki z falafelem przekładamy na talerz. Każdy placek polewamy przygotowanym sosem, dodajemy pokrojone ogórki oraz talarki czerwonej cebuli. Całość posypujemy czarnuszką, chili i skrapiamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3648,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1216,3 kcal

🥑

Tłuszcz

86,9 g

🌾

Węglowodany

85,3 g

🥬

Błonnik

13,6 g

💪

Białko

26 g

Podobne przepisy