psse-slupca.pl

Szakszuka z kaszą pęczak • przepis • składniki • przygotowanie

Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Szakszuka z kaszą pęczak

Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza pęczak - 150 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
papryka czerwona - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 50 g
ciecierzyca konserwowa - 100 g
pomidory z puszki - 250 g
masło - 50 g
jajko - 4 szt.
sól -
pieprz czarny -
curry - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
olej słonecznikowy -
koper suszony - 2 szczypty
bazylia świeża - 6 liści

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
2.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.
3.DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
4.DODAJEMY POMIDORY I MASŁO:
Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
5.SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.
Szakszuka z kaszą pęczak

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

2

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.

3

DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK

Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.

4

DODAJEMY POMIDORY I MASŁO

Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.

5

SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ

W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1577,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

788,7 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

94,5 g

🥬

Błonnik

28,6 g

💪

Białko

28,6 g

Podobne przepisy