psse-slupca.pl

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 90 g
aquafaba - 60 ml
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 170 ml
ryż brązowy - 90 g
cukier trzcinowy - 3 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
olej kokosowy - 2 łyżki
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz cynamon, całość podprażamy ok. 4-5 minut.
2.ŁĄCZYMY RYŻ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM:
W misce łączymy mleczko kokosowe z cukrem, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż i ponownie całość mieszamy.
3.UBIJAMY AQUAFABĘ:
Aquafabę ubijamy z cukrem. Najpierw przez 3 minuty na niskich obrotach, a potem przez 5 minut już na najwyższych obrotach.
4.ZAPIEKAMY RYŻ:
Mleczko kokosowe z ryżem przelewamy na podprażone jabłka, na wierzchu układamy ubitą bezę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C ok. 25-30 minut. Ryż podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz cynamon, całość podprażamy ok. 4-5 minut.

2

ŁĄCZYMY RYŻ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

W misce łączymy mleczko kokosowe z cukrem, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż i ponownie całość mieszamy.

3

UBIJAMY AQUAFABĘ

Aquafabę ubijamy z cukrem. Najpierw przez 3 minuty na niskich obrotach, a potem przez 5 minut już na najwyższych obrotach.

4

ZAPIEKAMY RYŻ

Mleczko kokosowe z ryżem przelewamy na podprażone jabłka, na wierzchu układamy ubitą bezę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C ok. 25-30 minut. Ryż podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1474,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

368,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

64,3 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy