psse-slupca.pl

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym” • przepis • składniki • przygotowanie

Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”

Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
bulion warzywny - 250 ml
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidor suszony - 5 szt.
orzech nerkowca - 30 g
ząbek czosnku - 1 szt.
majonez wegański - 1 łyżka
kapusta biała - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kapusta czerwona - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
żurawina suszona - 40 g
jogurt roślinny - 150 g
jabłko czerwone - 1 szt.
brokuł - 0,5 szt.
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała z puszki - 400 g
musztarda - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
płatki owsiane - 55 g
bułka tarta - 55 g
mięta świeża - 2 g
olej - 2 łyżki
orzech włoski - 30 g
pestki dyni - 20 g
płatki kukurydziane - 12,5 g
napój sojowy - 100 ml
mąka pszenna - 85 g
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI:
Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.
3.FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY:
Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.
4.SMAŻYMY NUGGETSY:
Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki.
5.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.
6.DOPRAWIAMY SAŁATKĘ:
W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.
7.PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT:
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.
8.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI

Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.

3

FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY

Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.

4

SMAŻYMY NUGGETSY

Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki.

5

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.

6

DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.

7

PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.

8

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3653,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

65,9 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy