Dakos – przepis na grecką przekąskę • przepis • składniki • przygotowanie
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHLEB
Bułki przekrój i każdą połowę skrop oliwą. Ułóż je blaszce do pieczenia i podpiecz przez 5-10 minut (kontrolując stopień przypieczenia).
ŚCIERAMY POMIDORY
Pomidory zetrzyj na tarce o grubych oczkach, aby uzyskać wodnisty sos z kawałkami pomidorów. Wrzuć do miseczki.
ŚCIERAMY SER FETA
Tarkę starannie umyj i osusz, a następnie przejdź do ścierania sera feta. Starty ser włóż do drugiej miseczki.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA SUCHARKACH
Na grzankachrównomiernie rozłóż starte pomidory, a następnie przykryj całość startym serem feta.
DOPRAWIAMY DAKOS
Skrop grzanki dodatkową porcją oliwy z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Na wierzchu ułóż oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki.
ODSTAWIAMY SUCHARKI DO LODÓWKI
Gotowe dakos odstaw na chwilę do lodówki (ok. 10 minut), aby chleb nasiąknął sokiem z pomidorów i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1431,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
715,5 kcal
Tłuszcz
43,9 g
Węglowodany
60,6 g
Błonnik
8,7 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!