psse-slupca.pl

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza

Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 łyżeczka
roszponka - 100 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
tortilla - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 10 szt.
mleko - 150 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pomidor suszony - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
Szpinak Baby - 250 g
pistacje - 30 g
seler naciowy - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g
pesto - 2 łyżki
kabanos - 120 g
ser kozi - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI FORMĘ:
do pieczenia muffinek papierowe papilotki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Seler naciowy z serkiem o smaku pesto Seler naciowy myjemy.
2.KABANOSY I SELER:
kroimy na 10-centymetrowe kawałki.
3.PISTACJE WYJMUJEMY Z:
łupinek, rozcieramy w dłoniach, pozbawiając skórek i siekamy.
4.SEREK KOZI MIESZAMY:
z pesto i pistacjami.
5.NA KAŻDY KAWAŁEK:
selera nakładamy nadzienie oraz kawałek kabanosa.
6.
PRZEWIĄZUJEMY SZCZYPIORKIEM.
7.TORTILLA Z GUACAMOLE:
i kabanosami Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. SKRAPIAMY SOKIEM Z: limonki.
8.DODAJEMY POSIEKANE CHILI,:
cebulę oraz kolendrę.
9.MIESZAMY, ROZGNIATAJĄC MASĘ:
widelcem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
10.KABANOSY KROIMY NA:
cienkie plasterki. MIESZAMY Z: guacamole. DODAJEMY OLIWĘ I: mieszamy.
11.NA KAŻDĄ TORTILLĘ:
nakładamy pasek farszu oraz garść roszponki. ZWIJAMY.
12.TORTILLE PRZEBIJAMY WYKAŁACZKAMI:
w równych odstępach i kroimy na mniejsze kawałki.
13.FRITTATA ZE SZPINAKIEM,:
suszonymi pomidorami i kozim serem Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.
14.JAJKA UBIJAMY Z:
mlekiem, solą i pieprzem.
15.DODAJEMY PORWANĄ NATKĘ:
pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. MIESZAMY.
16.FOREMKI WYKŁADAMY PAPILOTKAMI,:
wypełniamy masą. POSYPUJEMY RESZTĄ KOZIEGO: sera.
17.ZAPIEKAMY W TEMPERATURZE:
180°C przez około 15-20 minut.
Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI FORMĘ

do pieczenia muffinek papierowe papilotki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Seler naciowy z serkiem o smaku pesto Seler naciowy myjemy.

2

KABANOSY I SELER

kroimy na 10-centymetrowe kawałki.

3

PISTACJE WYJMUJEMY Z

łupinek, rozcieramy w dłoniach, pozbawiając skórek i siekamy.

4

SEREK KOZI MIESZAMY

z pesto i pistacjami.

5

NA KAŻDY KAWAŁEK

selera nakładamy nadzienie oraz kawałek kabanosa.

6

PRZEWIĄZUJEMY SZCZYPIORKIEM.

7

TORTILLA Z GUACAMOLE

i kabanosami Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. SKRAPIAMY SOKIEM Z: limonki.

8

DODAJEMY POSIEKANE CHILI,

cebulę oraz kolendrę.

9

MIESZAMY, ROZGNIATAJĄC MASĘ

widelcem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

10

KABANOSY KROIMY NA

cienkie plasterki. MIESZAMY Z: guacamole. DODAJEMY OLIWĘ I: mieszamy.

11

NA KAŻDĄ TORTILLĘ

nakładamy pasek farszu oraz garść roszponki. ZWIJAMY.

12

TORTILLE PRZEBIJAMY WYKAŁACZKAMI

w równych odstępach i kroimy na mniejsze kawałki.

13

FRITTATA ZE SZPINAKIEM,

suszonymi pomidorami i kozim serem Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.

14

JAJKA UBIJAMY Z

mlekiem, solą i pieprzem.

15

DODAJEMY PORWANĄ NATKĘ

pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. MIESZAMY.

16

FOREMKI WYKŁADAMY PAPILOTKAMI,

wypełniamy masą. POSYPUJEMY RESZTĄ KOZIEGO: sera.

17

ZAPIEKAMY W TEMPERATURZE

180°C przez około 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1360,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

170,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

2 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl