psse-slupca.pl

Spaghetti z sosem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Spaghetti z sosem z awokado

Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 24 g
makaron spaghetti, bezglutenowy - 220 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
grana padano, tarty - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA SOS:
Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
3.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno dobrze rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. Makaron przekładamy na patelnię. Zostawiamy odrobinę wody po makaronie. Do makaronu dodajemy zielone pesto z awokado. Zmniejszamy ogień pod patelnią i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie. Oprószamy parmezanem startym na tarce o małych oczkach.
Spaghetti z sosem z awokado

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA SOS

Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.

3

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno dobrze rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. Makaron przekładamy na patelnię. Zostawiamy odrobinę wody po makaronie. Do makaronu dodajemy zielone pesto z awokado. Zmniejszamy ogień pod patelnią i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie. Oprószamy parmezanem startym na tarce o małych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1569,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

784,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37,6 g

🌾

Węglowodany

107,2 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy