psse-slupca.pl

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri

Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
cukier - 60 g
mango - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
tuńczyk świeży - 300 g
woda - 2 l
łosoś wędzony - 200 g
łosoś filet, bez skóry - 400 g
sezam czarny - 2 łyżeczki
ocet ryżowy - 150 ml
serek śmietankowy - 100 g
ryż do sushi - 500 g
wasabi - 43 g
liście alg morskich - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POLERUJEMY RYŻ:
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
2.PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ:
Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
3.ZAKWASZAMY RYŻ:
W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
4.ZABEZPIECZAMY MATĘ:
Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.
5.ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM:
Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
6.ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO:
Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.
7.ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM:
Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.
8.SKŁADAMY NIGIRI:
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)
Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POLERUJEMY RYŻ

Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.

2

PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.

3

ZAKWASZAMY RYŻ

W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.

4

ZABEZPIECZAMY MATĘ

Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.

5

ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM

Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.

6

ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO

Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.

7

ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM

Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.

8

SKŁADAMY NIGIRI

Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4838 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

483,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

59,6 g

🥬

Błonnik

26,8 g

💪

Białko

26,8 g

Podobne przepisy

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl