Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POLERUJEMY RYŻ
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
ZAKWASZAMY RYŻ
W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
ZABEZPIECZAMY MATĘ
Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.
ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM
Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO
Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.
ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM
Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.
SKŁADAMY NIGIRI
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4838 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
483,8 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
59,6 g
Błonnik
26,8 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
Jak radzicie sobie, kiedy musicie naprawić relacje ze znajomymi, aby zwiększyć poziom swoich awatarów? Może warto zaprosić ich na wyśmienity i szybki w przygotowaniu ramen Jokera? Sprawdź, jak go przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.