Indyczka faszerowana piernikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYCZKĘ
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.
PIECZEMY INDYCZKĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4678 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,8 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
35,6 g
Białko
35,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!