Czekoladowy placek ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm mikser piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŚLIWKI
MYJEMY, PRZECINAMY NA PÓŁ I POZBAWIAMY PESTEK.
BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.
W GARNKU ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ, DODAJEMY CYNAMON I ODSTAWIAMY MASĘ DO PRZESTUDZENIA.
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA.
BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM PUDREM.
POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY ŻÓŁTKA.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESTUDZONĄ MASĘ CZEKOLADOWĄ I MIESZAMY.
NA KONIEC DODAJEMY STOPNIOWO SYPKIE SKŁADNIKI.
CAŁOŚĆ MIESZAMY RÓZGĄ.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ W DUŻEJ
misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
Dodajemy zimne masło i całość zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.
PIECZEMY CIASTO CIASTO PRZELEWAMY
do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy połówki śliwek.
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na około 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
Kiedy ciasto przestygnie, możemy je pokroić.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4171,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
347,6 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
37,1 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!