psse-slupca.pl

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek • przepis • składniki • przygotowanie

Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 75 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
oliwki zielone - 75 g
natka pietruszki - 5 g
sól morska - 1 szczypta
bagietka - 240 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIETRUSZKĘ MYJEMY:
i osuszamy, liście obrywamy.
2.MIKSUJEMY Z OLIWKAMI,:
kaparami i 3 łyżkami oliwy na niezbyt gładką masę.
3.CZOSNEK OBIERAMY, WYCISKAMY,:
doprawiamy solą i pieprzem.
4.KROMKI BAGIETKI SMAŻYMY:
na pozostałej gorącej oliwie na dużej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony i podajemy z pastą.
5.WSKAZÓWKI :
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim lub dobrze schłodzonym winem Cava.
6.ZAMIAST BAGIETKI MOŻEMY:
również użyć tostów.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIETRUSZKĘ MYJEMY

i osuszamy, liście obrywamy.

2

MIKSUJEMY Z OLIWKAMI,

kaparami i 3 łyżkami oliwy na niezbyt gładką masę.

3

CZOSNEK OBIERAMY, WYCISKAMY,

doprawiamy solą i pieprzem.

4

KROMKI BAGIETKI SMAŻYMY

na pozostałej gorącej oliwie na dużej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony i podajemy z pastą.

5

WSKAZÓWKI

PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim lub dobrze schłodzonym winem Cava.

6

ZAMIAST BAGIETKI MOŻEMY

również użyć tostów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1214,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy