psse-slupca.pl

Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.

Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko

Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 0,5 szt.
kasza gryczana biała - 30 g
napój owsiany - 125 ml
nasiona chia - 1 łyżeczka
malina - 60 g
woda - 250 ml
jajko - 1 szt.
ksylitol - 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 195 g
oliwa z oliwek - 125 ml
orzech włoski - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GRYCZANKĘ:
Kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA MUFFINY:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GRYCZANKĘ

Kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie. Odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleko, banana, maliny i nasiona chia. Całość miksujemy. Gryczankę dekorujemy dowolnymi owocami.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA MUFFINY

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. Łączymy zawartość obu misek.

3

PIECZEMY MUFFINY

Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości. Każdą muffinkę dekorujemy orzechem włoskim. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2201,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2201,6 kcal

🥑

Tłuszcz

112,5 g

🌾

Węglowodany

308,7 g

🥬

Błonnik

38,4 g

💪

Białko

47,1 g

Podobne przepisy