psse-slupca.pl

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku • przepis • składniki • przygotowanie

Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku

Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 150 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
woda - 500 ml
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser edamski - 10 g
ząbek czosnku - 2 szt.
makaron spaghetti - 500 g
olej - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
seler naciowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.WODĘ NA MAKARON ZAGOTOWUJEMY:
w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY 1,5:
łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.
3.UGOTOWANY MAKARON MIESZAMY Z:
sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.
Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WODĘ NA MAKARON ZAGOTOWUJEMY

w garnku z niewielką ilością oleju i soli. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Przelewamy wodą.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY 1,5

łyżki oleju, dodajemy 500 g mięsa, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy. Smażymy. Pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz dodajemy do sosu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możemy podlewać go stopniowo wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką oregano, pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki zmrożonego masła.

3

UGOTOWANY MAKARON MIESZAMY Z

sosem i mięsem. Przekładamy na talerze (4), posypujemy niewielką ilością startego sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3633,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

73 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy