psse-slupca.pl

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami

Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

brzoskwinia - 1 szt.
bulion drobiowy - 400 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
kumin - 1 łyżeczka
pistacje - 100 g
sól - 1 szczypta
szafran - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
morele suszone - 100 g
kasza kuskus - 200 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
goździki mielone - 1 łyżeczka
imbir świeży - 1 łyżeczka
ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżeczka
cytryna - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
ciecierzyca ugotowana - 200 g
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.HUMMUS POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI:
Ciecierzycę moczymy przez noc lub co najmniej od 3 do 5 godzin przed gotowaniem.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ ORIENTALNĄ PRZYPRAWĘ:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę z czosnkiem – podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy orientalnej, podlewamy odrobiną oliwy i przesmażamy. Na patelnię ponownie wrzucamy kurczaka. Całość mieszamy. Dolewamy bulion i dusimy przez 15 minut.
3.DODAJEMY SUSZONE MORELE:
Dodajemy pomidory, gotowaną ciecierzycę (ilość wedle uznania) oraz suszone morele w całości. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, szafranem, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 20-25 minut.
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

HUMMUS POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI

Ciecierzycę moczymy przez noc lub co najmniej od 3 do 5 godzin przed gotowaniem.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ ORIENTALNĄ PRZYPRAWĘ

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę z czosnkiem – podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy orientalnej, podlewamy odrobiną oliwy i przesmażamy. Na patelnię ponownie wrzucamy kurczaka. Całość mieszamy. Dolewamy bulion i dusimy przez 15 minut.

3

DODAJEMY SUSZONE MORELE

Dodajemy pomidory, gotowaną ciecierzycę (ilość wedle uznania) oraz suszone morele w całości. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, szafranem, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 20-25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3911,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

651,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

80,9 g

🥬

Błonnik

33,9 g

💪

Białko

33,9 g

Podobne przepisy