psse-slupca.pl

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami

Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
miód - 4 łyżki
ocet - 1 łyżka
brokuł - 1 szt.
imbir świeży - 2 g
papryka czerwona - 2 szt.
marchew - 3 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
groszek cukrowy - 500 g
makaron chow mein - 250 g
olej z orzechów ziemnych - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 4 łyżki
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
wok lub głęboką patelnię Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół).
2.POLĘDWICZKI DO MISKI:
wrzucamy posiekany lub starty na tarce imbir oraz drobno pokrojony czosnek, dodajemy sos sojowy indonezyjski oraz miód, ocet spirytusowy, doprawiamy solą i pieprzem. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
3.UMYTE, OSUSZONE I:
oczyszczone z błon polędwiczki zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na minimum 45-60 minut.
4.ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, polewamy je pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg).
5.
PIECZEMY OK.
6.20-25 MINUT (CZAS:
pieczenia należy dostosować do wagi mięsa).
7.PO 10-12 MINUTACH:
pieczenia polędwiczki obracamy na drugą stronę.
8.PODCZAS PIECZENIA POLEWAMY:
od czasu do czasu marynatą znajdującą się na dnie naczynia żaroodpornego.
9.MAKARON Z WARZYWAMI:
Makaron chow mein delikatnie rozdzielamy, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy tak, żeby całkowicie był pokryty wodą.
10.PARZYMY PRZEZ 5:
minut, przecedzamy.
11.DO WOKA WLEWAMY:
olej arachidowy.
12.NA ZIMNY OLEJ:
wrzucamy pokrojony w cienkie paseczki imbir i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
13.NASTĘPNIE DO WOKA:
dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchew pokrojoną w słupki, wszystkie składniki smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.
14.DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU:
oraz groszek cukrowy.
15.DO PODSMAŻONYCH WARZYW:
dodajemy makaron chow mein. WSZYSTKIE SKŁADNIKI SZYBKO: mieszamy.
16.MAKARON Z WARZYWAMI:
polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu. DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki.
17.DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU,:
posypujemy 1/2 pęczka posiekanej kolendry.
18.MAKARON Z WARZYWAMI:
delikatnie mieszamy.
19.UPIECZONE POLĘDWICZKI WYJMUJEMY:
z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby odrobinę przestygły.
20.NASTĘPNIE MIĘSO KROIMY:
na ukos w plasterki.
21.NAKŁADAMY MAKARON Z:
warzywami do miseczki i układamy plasterki upieczonej polędwicy, które polewamy marynatą pozostałą w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu mięsa.
22.POLĘDWICĘ POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ:
częścią świeżej kolendry.
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

wok lub głęboką patelnię Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół).

2

POLĘDWICZKI DO MISKI

wrzucamy posiekany lub starty na tarce imbir oraz drobno pokrojony czosnek, dodajemy sos sojowy indonezyjski oraz miód, ocet spirytusowy, doprawiamy solą i pieprzem. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.

3

UMYTE, OSUSZONE I

oczyszczone z błon polędwiczki zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na minimum 45-60 minut.

4

ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, polewamy je pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg).

5

PIECZEMY OK.

6

20-25 MINUT (CZAS

pieczenia należy dostosować do wagi mięsa).

7

PO 10-12 MINUTACH

pieczenia polędwiczki obracamy na drugą stronę.

8

PODCZAS PIECZENIA POLEWAMY

od czasu do czasu marynatą znajdującą się na dnie naczynia żaroodpornego.

9

MAKARON Z WARZYWAMI

Makaron chow mein delikatnie rozdzielamy, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy tak, żeby całkowicie był pokryty wodą.

10

PARZYMY PRZEZ 5

minut, przecedzamy.

11

DO WOKA WLEWAMY

olej arachidowy.

12

NA ZIMNY OLEJ

wrzucamy pokrojony w cienkie paseczki imbir i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.

13

NASTĘPNIE DO WOKA

dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchew pokrojoną w słupki, wszystkie składniki smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.

14

DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU

oraz groszek cukrowy.

15

DO PODSMAŻONYCH WARZYW

dodajemy makaron chow mein. WSZYSTKIE SKŁADNIKI SZYBKO: mieszamy.

16

MAKARON Z WARZYWAMI

polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu. DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki.

17

DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU,

posypujemy 1/2 pęczka posiekanej kolendry.

18

MAKARON Z WARZYWAMI

delikatnie mieszamy.

19

UPIECZONE POLĘDWICZKI WYJMUJEMY

z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby odrobinę przestygły.

20

NASTĘPNIE MIĘSO KROIMY

na ukos w plasterki.

21

NAKŁADAMY MAKARON Z

warzywami do miseczki i układamy plasterki upieczonej polędwicy, które polewamy marynatą pozostałą w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu mięsa.

22

POLĘDWICĘ POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ

częścią świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3258,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

814,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

90,5 g

🥬

Błonnik

68,7 g

💪

Białko

68,7 g

Podobne przepisy