psse-slupca.pl

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem

Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 7 szt.
cebula - 1,5 szt.
seler - 1 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
grana padano - 100 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 800 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 8 g
Szpinak Baby - 200 g
bazylia świeża - 10 g
makaron spaghetti - 300 g
oliwa z oliwek - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.MAKARON MAKARON SPAGHETTI:
gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ML), NASTĘPNIE: przelewamy go zimną wodą.
2.SOS NA PATELNIĘ:
wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ML).
3.MIĘSO MIELONE SMAŻYMY:
na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone).
4.2 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5.MIĘSO NIE MOŻE:
być pozbijane w duże kawałki.
6.DOPRAWIAMY MIĘSO SUSZONYM:
oregano (8 g).
7.
NADAL SMAŻYMY.
8.POKROJONY SELER I:
marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). ZMIKSOWANE WARZYWA DODAJEMY: do mięsa. SMAŻYMY JESZCZE OKOŁO: 5-6 minut.
9.2-3 ZĄBKI CZOSNKU:
siekamy.
10.MIĘSO PRZEKŁADAMY Z:
patelni do naczynia żaroodpornego.
11.NA PATELNIĘ WYLEWAMY:
oliwę z oliwek (ok.
12.25-30 ML), SZKLIMY:
pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
13.DO ZESZKLONEJ CEBULI:
i czosnku dodajemy warzywa z mięsem.
14.PODDUSZAMY CHWILĘ, PODLEWAMY:
czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje.
15.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
gałki muszkatołowej oraz oregano.
16.DO MIĘSA PRZELEWAMY:
pokrojone na mniejsze kawałki pomidory pelati wraz z sosem.
17.GOTUJEMY, DODAJEMY SÓL:
i pieprz, gotujemy.
18.DO CIEPŁEGO GARNKA:
wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy delikatnie posiekany szpinak , chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
19.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem.
20.DEKORUJEMY LISTKAMI BAZYLII:
i serem grana padano.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MAKARON MAKARON SPAGHETTI

gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ML), NASTĘPNIE: przelewamy go zimną wodą.

2

SOS NA PATELNIĘ

wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ML).

3

MIĘSO MIELONE SMAŻYMY

na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone).

4

2 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

5

MIĘSO NIE MOŻE

być pozbijane w duże kawałki.

6

DOPRAWIAMY MIĘSO SUSZONYM

oregano (8 g).

7

NADAL SMAŻYMY.

8

POKROJONY SELER I

marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). ZMIKSOWANE WARZYWA DODAJEMY: do mięsa. SMAŻYMY JESZCZE OKOŁO: 5-6 minut.

9

2-3 ZĄBKI CZOSNKU

siekamy.

10

MIĘSO PRZEKŁADAMY Z

patelni do naczynia żaroodpornego.

11

NA PATELNIĘ WYLEWAMY

oliwę z oliwek (ok.

12

25-30 ML), SZKLIMY

pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.

13

DO ZESZKLONEJ CEBULI

i czosnku dodajemy warzywa z mięsem.

14

PODDUSZAMY CHWILĘ, PODLEWAMY

czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje.

15

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

gałki muszkatołowej oraz oregano.

16

DO MIĘSA PRZELEWAMY

pokrojone na mniejsze kawałki pomidory pelati wraz z sosem.

17

GOTUJEMY, DODAJEMY SÓL

i pieprz, gotujemy.

18

DO CIEPŁEGO GARNKA

wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy delikatnie posiekany szpinak , chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

19

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem.

20

DEKORUJEMY LISTKAMI BAZYLII

i serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4555,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1138,9 kcal

🥑

Tłuszcz

57,9 g

🌾

Węglowodany

92,4 g

🥬

Błonnik

61,9 g

💪

Białko

61,9 g

Podobne przepisy