psse-slupca.pl

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym

Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula biała - 2 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
chlebek naan - 4 szt.
curry - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 2 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
masło - 30 g
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 20 ml
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 5 szt.
ryż basmati - 200 g
żółta pasta curry - 400 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.podsmażamy przyprawy:
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Dodajemy szczyptę kminu rzymskiego.
2.dusimy składniki sosu:
Następnie dodajemy posiekane cebule oraz pomidory bez skórki. Wszystkie składniki podsmażamy. Wlewamy sos curry, tikka masala lub korma. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz curry.
3.zabielamy sos:
Do sosu dodajemy pokrojone w kostkę masło i śmietankę.
4.dodajemy warzywa:
Paprykę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do sosu.
5.łączymy sos z kawałkami ryby:
Filet z łososia pozbawiamy skóry i kroimy w dużą kostkę. Do sosu wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez około 10 minut.
6.serwujemy:
Danie dekorujemy pietruszką, pokrojonym w paseczki imbirem oraz limonką. Podajemy z ryżem basmati lub ciepłym chlebkiem naan.
Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

podsmażamy przyprawy

Na rozgrzanej oliwie przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Dodajemy szczyptę kminu rzymskiego.

2

dusimy składniki sosu

Następnie dodajemy posiekane cebule oraz pomidory bez skórki. Wszystkie składniki podsmażamy. Wlewamy sos curry, tikka masala lub korma. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz curry.

3

zabielamy sos

Do sosu dodajemy pokrojone w kostkę masło i śmietankę.

4

dodajemy warzywa

Paprykę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do sosu.

5

łączymy sos z kawałkami ryby

Filet z łososia pozbawiamy skóry i kroimy w dużą kostkę. Do sosu wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez około 10 minut.

6

serwujemy

Danie dekorujemy pietruszką, pokrojonym w paseczki imbirem oraz limonką. Podajemy z ryżem basmati lub ciepłym chlebkiem naan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5366,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1341,6 kcal

🥑

Tłuszcz

68,2 g

🌾

Węglowodany

139,5 g

🥬

Błonnik

42,9 g

💪

Białko

42,9 g

Podobne przepisy