psse-slupca.pl

Tarta z cukinią i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Tarta z cukinią i kozim serem

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 500 g
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
szynka parmeńska - 120 g
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
olej kokosowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 10 g
bazylia świeża - 5 g
ser kozi - 150 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj blaszkę piekarnikową patelnię grillową groch lub fasolę do obciążenia ciasta piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
2.SMARUJEMY CIASTO MIESZANINĄ JAJKA:
I MLEKA CIASTO FRANCUSKIE ROZKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.
3.
NAKŁUWAMY WIDELCEM I SMARUJEMY JAJKIEM WYMIESZANYM Z ODROBINĄ MLEKA.
4.
ROZKŁADAMY KOLEJNY ARKUSZ PAPIERU DO PIECZENIA NA CIEŚCIE, DELIKATNIE OBCIĄŻAMY GROCHEM LUB FASOLĄ.
5.PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO TEMPERATURY 200°C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT. GRILLUJEMY CUKINIĘ CUKINIĘ KROIMY:
w plastry.
6.
Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
7.
Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.
8.DEKORUJEMY TARTĘ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI:
Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego.
9.
Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii.
10.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.
Tarta z cukinią i kozim serem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj blaszkę piekarnikową patelnię grillową groch lub fasolę do obciążenia ciasta piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

2

SMARUJEMY CIASTO MIESZANINĄ JAJKA

I MLEKA CIASTO FRANCUSKIE ROZKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.

3

NAKŁUWAMY WIDELCEM I SMARUJEMY JAJKIEM WYMIESZANYM Z ODROBINĄ MLEKA.

4

ROZKŁADAMY KOLEJNY ARKUSZ PAPIERU DO PIECZENIA NA CIEŚCIE, DELIKATNIE OBCIĄŻAMY GROCHEM LUB FASOLĄ.

5

PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO TEMPERATURY 200°C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT. GRILLUJEMY CUKINIĘ CUKINIĘ KROIMY

w plastry.

6

Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

7

Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.

8

DEKORUJEMY TARTĘ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego.

9

Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii.

10

Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3132,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

391,6 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy

Tarta z cukinią i kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl