psse-slupca.pl

Chlebek z pieczonych bananów • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.

Chlebek z pieczonych bananów

Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 3 szt.
jajko - 3 szt.
cukier kokosowy - 75 g
olej kokosowy - 75 g
maślanka - 75 g
mąka ryżowa - 250 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
orzech pekan - 25 g
czekolada gorzka - 50 g
masło orzechowe -
jogurt naturalny -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BANANY:
Banany układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C (funkcja: grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Do misy termorobota MC Smart dodajemy upieczone banany, jajka, cukier kokosowy, olej kokosowy, maślankę i masło orzechowe. Wszystko miksujemy używając programu:wg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 8.Potem, zgarniamy masę ze ścianek naczynia miksującego.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
Następnie do uzyskanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mielony cynamon i sól. Wszystko umieszczamy w misie urządzenia i mieszamy używając programu:wg ustawień własnych:czas 30 sekund / obroty 5.
4.DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ:
Do uzyskanej masy na ciasto dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i również mieszamy, stosując programwg ustawień własnych:czas 15 sekund / obroty 2.
5.PIECZEMY CIASTO:
Przelewamy ciasto na blachę do pieczenia (do keksówki) o długości 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i podajemy. Możemy je podaać z masłem orzechowym albo ulubionym jogurtem naturalnym.Możemy podać je z masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym.
Chlebek z pieczonych bananów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BANANY

Banany układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C (funkcja: grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Do misy termorobota MC Smart dodajemy upieczone banany, jajka, cukier kokosowy, olej kokosowy, maślankę i masło orzechowe. Wszystko miksujemy używając programu:wg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 8.Potem, zgarniamy masę ze ścianek naczynia miksującego.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Następnie do uzyskanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mielony cynamon i sól. Wszystko umieszczamy w misie urządzenia i mieszamy używając programu:wg ustawień własnych:czas 30 sekund / obroty 5.

4

DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ

Do uzyskanej masy na ciasto dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i również mieszamy, stosując programwg ustawień własnych:czas 15 sekund / obroty 2.

5

PIECZEMY CIASTO

Przelewamy ciasto na blachę do pieczenia (do keksówki) o długości 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i podajemy. Możemy je podaać z masłem orzechowym albo ulubionym jogurtem naturalnym.Możemy podać je z masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3168,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

35,6 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy