Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen) • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wrzucamy wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy 4 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu sriracha oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wszystko to mieszamy razem w misce.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron ramen gotujemy, korzystając z instrukcji umieszczonej na jego opakowaniu.Po odcedzeniu zostawiamy sobie 150 ml wody, w której się gotował ramen. Odcedzony makaron przekładamy do miski z sosem, dodajemy do niego wodę, która została nam po gotowaniu. Całość energicznie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Przed samym podaniem dania całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (około 50 g) i dodajemy kilka listków pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1228,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
614,3 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
63,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
Ostry smak rzodkiewki i szczypiorku, a do tego rozpływający się w ustach ser w złocistej panierce. Połączenie doskonałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.