psse-slupca.pl

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
mleko - 0,5 l
natka pietruszki - 20 g
ocet - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 120 ml
sól - 1 szczypta
prawdziwki - 100 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
śledzie matiasy - 600 g
ziemniak - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ:
przed podaniem.
2.ZANIM ZACZNIEMY PRZYGOTOWYWAĆ:
potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
3.GRZYBY GOTUJEMY DO:
miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.
4.PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KŁADZIEMY:
do miski i zalewamy 1/2 litra mleka.
5.ODSTAWIAMY NA MNIEJ:
więcej 20 minut.
6.OBRANE ZIEMNIAKI POKROJONE:
w kostkę ok.
7.1 X 1:
cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).
8.NAMOCZONE I UGOTOWANE:
grzyby kroimy w paseczki.
9.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
dość dużą ilość (ok. 50 ML) OLEJU: rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając.
10.POTEM DODAJEMY POKROJONE:
grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.
11.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
dusimy ok. 8-10 MINUT.
12.UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY:
do dużego naczynia (np. ŻAROODPORNEGO), DODAJEMY 1: cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę.
13.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY BARDZO:
drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe).
15.DOKŁADNIE MIESZAMY W:
celu połączenia się wszystkich składników. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
16.PATELNIĘ Z GRZYBAMI:
zdejmujemy z ognia.
17.ŚLEDZIE ODSĄCZAMY NA:
ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 CM).
18.DO GRZYBÓW NA:
patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ML).
19.W MISCE UKŁADAMY:
warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach.
20.DOOKOŁA ŚLEDZI KŁADZIEMY:
sałatkę ziemniaczaną.
21.CAŁOŚĆ PRZYSTRAJAMY NATKĄ:
pietruszki i odstawiamy do lodówki.
22.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ

przed podaniem.

2

ZANIM ZACZNIEMY PRZYGOTOWYWAĆ

potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.

3

GRZYBY GOTUJEMY DO

miękkości (ok. 30 MINUT) W: wodzie, w której się moczyły.

4

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KŁADZIEMY

do miski i zalewamy 1/2 litra mleka.

5

ODSTAWIAMY NA MNIEJ

więcej 20 minut.

6

OBRANE ZIEMNIAKI POKROJONE

w kostkę ok.

7

1 X 1

cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).

8

NAMOCZONE I UGOTOWANE

grzyby kroimy w paseczki.

9

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

dość dużą ilość (ok. 50 ML) OLEJU: rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając.

10

POTEM DODAJEMY POKROJONE

grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.

11

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

dusimy ok. 8-10 MINUT.

12

UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY

do dużego naczynia (np. ŻAROODPORNEGO), DODAJEMY 1: cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę.

13

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY BARDZO

drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe).

15

DOKŁADNIE MIESZAMY W

celu połączenia się wszystkich składników. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.

16

PATELNIĘ Z GRZYBAMI

zdejmujemy z ognia.

17

ŚLEDZIE ODSĄCZAMY NA

ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 CM).

18

DO GRZYBÓW NA

patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ML).

19

W MISCE UKŁADAMY

warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach.

20

DOOKOŁA ŚLEDZI KŁADZIEMY

sałatkę ziemniaczaną.

21

CAŁOŚĆ PRZYSTRAJAMY NATKĄ

pietruszki i odstawiamy do lodówki.

22

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2928,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

732,2 kcal

🥑

Tłuszcz

53,2 g

🌾

Węglowodany

27,9 g

🥬

Błonnik

37,6 g

💪

Białko

37,6 g

Podobne przepisy