Papiloty z dorsza • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBRANĄ MARCHEW I KOPER
włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.
BROKUŁ I KALAFIOR DZIELIMY
na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
RYBĘ Z DODATKAMI ZAWIJAMY
w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1034,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
517,3 kcal
Tłuszcz
36,6 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
32,3 g
Białko
32,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
Bekon, sałata i pomidor to kompozycja, która świetnie sprawdzi się na Twojej kanapce. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!