psse-slupca.pl

Papiloty z dorsza • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Papiloty z dorsza

Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 100 g
cytryna - 1 szt.
dorsz filet - 300 g
kalafior - 100 g
fenkuł - 30 g
marchew - 60 g
masło - 25 g
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.OBRANĄ MARCHEW I KOPER:
włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.
2.BROKUŁ I KALAFIOR DZIELIMY:
na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
3.RYBĘ Z DODATKAMI ZAWIJAMY:
w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.
Papiloty z dorsza

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBRANĄ MARCHEW I KOPER

włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.

2

BROKUŁ I KALAFIOR DZIELIMY

na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.

3

RYBĘ Z DODATKAMI ZAWIJAMY

w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1034,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

517,3 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

18,8 g

🥬

Błonnik

32,3 g

💪

Białko

32,3 g

Podobne przepisy