psse-slupca.pl

Sernik zebra • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Sernik zebra

Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Czas przygotowania
430 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

twaróg sernikowy mielony - 1 kg
masło - 100 g
cukier - 185 g
śmietana 36% - 130 ml
jajko - 6 szt.
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
budyń czekoladowy - 40 g
kakao - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY TWARÓG ZE SKŁADNIKAMI:
Do misy miksera dodajemy miękkie masło, twaróg, cukier, jajka, śmietankę oraz ekstrakt wanilinowy. Wszystko miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą (nie dłużej!).
2.DZIELIMY MASĘ SEROWĄ:
Do drugiej miski przekładamy ok. ⅓ masy serowej, resztę zostawiamy w misie miksera.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ:
Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao do miski z mniejszą porcją masy serowej. Mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przekładamy na środek masę serową (3 łyżki), a potem łyżkę masy kakaowej. I tak powtarzamy czynność, aż wypełnimy całą formę.
5.PIECZEMY SERNIK:
Wkładamy tortownicę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy sernik przez 90 minut.
6.STUDZIMY SERNIK:
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwiczek przez 30 minut, a potem uchylamy drzwi i studzimy przez 15 minut. Potem wyciągamy sernik z pieca i przekładamy go w chłodne miejsce. Zostawiamy na 4-5 godzin.
Sernik zebra

Czas przygotowania

430 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY TWARÓG ZE SKŁADNIKAMI

Do misy miksera dodajemy miękkie masło, twaróg, cukier, jajka, śmietankę oraz ekstrakt wanilinowy. Wszystko miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą (nie dłużej!).

2

DZIELIMY MASĘ SEROWĄ

Do drugiej miski przekładamy ok. ⅓ masy serowej, resztę zostawiamy w misie miksera.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ

Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao do miski z mniejszą porcją masy serowej. Mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przekładamy na środek masę serową (3 łyżki), a potem łyżkę masy kakaowej. I tak powtarzamy czynność, aż wypełnimy całą formę.

5

PIECZEMY SERNIK

Wkładamy tortownicę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy sernik przez 90 minut.

6

STUDZIMY SERNIK

Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwiczek przez 30 minut, a potem uchylamy drzwi i studzimy przez 15 minut. Potem wyciągamy sernik z pieca i przekładamy go w chłodne miejsce. Zostawiamy na 4-5 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3450,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

575,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

26,9 g

Podobne przepisy