Sernik wiedeński • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY RODZYNKI
Do małej miseczki wlewamy wodę i wrzucamy do niej rodzynki. Czekamy, aż napęcznieją, a potem odcedzamy je.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło i cukier. Miksujemy na niskich obrotach na puszystą masę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I TWARÓG
Oddzielamy białka od żółtek (białka wbijamy do drugiej miski), a żółtka do kubka. Dodajemy powoli żółtka do maślanej masy, cały czas miksując. Dodajemy twaróg i dalej miksujemy.
DODAJEMY MĄKI I INNE SKŁADNIKI
Przesiewamy mąki do miski z masą twarogową. Miksujemy, a po chwili dodajemy cukier wanilinowy. Miksujemy. Dodajemy powoli rodzynki oraz skórkę pomarańczową i mieszamy szpatułką.
UBIJAMY BIAŁKA
W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ
Powoli przekładamy białka do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę twarogową.
PIECZEMY SERNIK
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 65 minut.
STUDZIMY I OZDABIAMY SERNIK
Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i zostawiamy tak sernik na 15-20 minut, a potem przekładamy go na blat na kolejne 30 minut. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny, a potem ozdabiamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3458,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
494 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
0,3 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!