Tarta Cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOREMKĘ DO
tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.
CIASTO KRUCHE ROBIMY
kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części.
MĄKĘ PRZESIEWAMY NA
blat lub do miski.
ROBIMY W MĄCE
zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny.
DUŻYM NOŻEM LUB
łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto. WAŻNE!.
CIASTA NIE ZAGNIATAĆ
zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.
GOTOWE CIASTO WSTAWIAMY
do lodówki na minimum 1 godzinę.
PO SCHŁODZENIU CIASTO
rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).
KREM CYTRYNOWY DO
garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder.
GOTUJEMY NA ŚREDNIM
ogniu, ciągle ubijając rózgą.
GDY MASA ZACZNIE
tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence.
KIEDY MASA BĘDZIE
gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANY KREM
wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty.
(BEZ TERMOOBIEGU CIASTO
powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).
Z 2 BIAŁEK,
które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach.
WINO GOTUJEMY Z
cukrem około 3 minut po zagotowaniu.
UBITE BIAŁKA ZALEWAMY
gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.
TAK UBITĄ MASĘ
z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki.
NASTĘPNIE OPALAMY JE
palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3556,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
889,2 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
95,3 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!