psse-slupca.pl

Tarta Cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Tarta Cytrynowa

Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 220 g
cukier puder - 60 g
masło - 30 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 100 g
jajko - 2 szt.
wino białe - 50 ml
cukier - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOREMKĘ DO:
tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.
2.CIASTO KRUCHE ROBIMY:
kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części.
3.MĄKĘ PRZESIEWAMY NA:
blat lub do miski.
4.ROBIMY W MĄCE:
zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny.
5.DUŻYM NOŻEM LUB:
łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto. WAŻNE!.
6.CIASTA NIE ZAGNIATAĆ:
zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.
7.GOTOWE CIASTO WSTAWIAMY:
do lodówki na minimum 1 godzinę.
8.PO SCHŁODZENIU CIASTO:
rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę.
9.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).
10.KREM CYTRYNOWY DO:
garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder.
11.GOTUJEMY NA ŚREDNIM:
ogniu, ciągle ubijając rózgą.
12.GDY MASA ZACZNIE:
tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence.
13.KIEDY MASA BĘDZIE:
gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy.
14.TAK PRZYGOTOWANY KREM:
wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty.
15.(BEZ TERMOOBIEGU CIASTO:
powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).
16.Z 2 BIAŁEK,:
które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach.
17.WINO GOTUJEMY Z:
cukrem około 3 minut po zagotowaniu.
18.UBITE BIAŁKA ZALEWAMY:
gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.
19.TAK UBITĄ MASĘ:
z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki.
20.NASTĘPNIE OPALAMY JE:
palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Tarta Cytrynowa

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOREMKĘ DO

tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.

2

CIASTO KRUCHE ROBIMY

kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części.

3

MĄKĘ PRZESIEWAMY NA

blat lub do miski.

4

ROBIMY W MĄCE

zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny.

5

DUŻYM NOŻEM LUB

łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto. WAŻNE!.

6

CIASTA NIE ZAGNIATAĆ

zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.

7

GOTOWE CIASTO WSTAWIAMY

do lodówki na minimum 1 godzinę.

8

PO SCHŁODZENIU CIASTO

rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę.

9

PIECZEMY W PIEKARNIKU

z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).

10

KREM CYTRYNOWY DO

garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder.

11

GOTUJEMY NA ŚREDNIM

ogniu, ciągle ubijając rózgą.

12

GDY MASA ZACZNIE

tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence.

13

KIEDY MASA BĘDZIE

gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy.

14

TAK PRZYGOTOWANY KREM

wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty.

15

(BEZ TERMOOBIEGU CIASTO

powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).

16

Z 2 BIAŁEK,

które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach.

17

WINO GOTUJEMY Z

cukrem około 3 minut po zagotowaniu.

18

UBITE BIAŁKA ZALEWAMY

gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.

19

TAK UBITĄ MASĘ

z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki.

20

NASTĘPNIE OPALAMY JE

palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3556,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

889,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,8 g

🌾

Węglowodany

95,3 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy