psse-slupca.pl

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla • przepis • składniki • przygotowanie

Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla

Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Czas przygotowania
420 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 108
Poziom trudności
trudny

Składniki

masa cukrowa żółta - 60 szt.
masa cukrowa biała - 60 szt.
masa cukrowa zielona - 60 szt.
masa cukrowa czerwona - 60 szt.
papier ryżowy - 50 g
kapusta czerwona - 0,25 szt.
kurkuma, świeża - 10 g
ocet - 2 łyżki
woda - 100 ml
sok z buraka - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU:
Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.
2.PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK:
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK:
Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.
4.PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK:
Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO:
Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.
6.SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU:
Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.
7.DEKORUJEMY TORT:
Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutajJAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.
Piętrowy tort na 20-lecie Lidla

Czas przygotowania

420 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 108

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU

Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.

2

PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK

Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.

4

PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK

Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO

Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.

6

SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU

Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.

7

DEKORUJEMY TORT

Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutajJAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11955,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

110,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0 g

Podobne przepisy