Sałatka ziemniaczana do grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Wlej do garnka litr wody, a następnie dodaj łyżeczkę soli, cukier oraz ocet. Ziemniaki wrzuć do wody i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
ODCEDZAMY ZIEMNIAKI
Odlej wodę z garnka, a ziemniaki odcedź na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wlej oliwę, resztę soli oraz paprykę i pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
ROZKŁADAMY ZIEMNIAKI NA BLASZE
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Połóż ziemniaki na papierze, tak aby pozostawić między nimi puste miejsca.
ROZGNIATAMY I PRZYPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Każdego ziemniaka rozgnieć dnem szklanki, a następnie posmaruj marynatą.
WKŁADAMY ZIEMNIAKI DO PIECA
Blaszkę z ziemniakami wsuń do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż skórka się zarumieni. Miskę umyj i osusz.
STUDZIMY ZIEMNIAKI
Gotowe smashed potatoes wyciągnij z pieca i pozwól im wystygnąć, a w międzyczasie przygotuj resztę składników sałatki.
KROIMY SKŁADNIKI
Ogórka starannie umyj i osusz, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połówki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w kawałki o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do miski. Następnie przejdź do szatkowania wszystkich ziół. Przełóż je do miski i wymieszaj.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do małej miseczki dodaj jogurt, a następnie wyciśnij do niej sok z ½ cytryny. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
PRZEKŁADAMY SOS DO MISKI Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Gotowy sos przełóż do miski i wymieszaj z resztą dodatków.
DODAJEMY SMASHED POTATOES
Wystudzone ziemniaki dodaj do miski, a potem wymieszaj całość tak, aby sos całkowicie je pokrył. I gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1106,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,6 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
5 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Tyrolski gröstl
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!