psse-slupca.pl

Pikantna zupa tajska z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Pikantna zupa tajska z krewetkami

Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 3 szt.
krewetki - 300 g
kiełki fasoli mung - 100 g
kolendra świeża - 45 g
śmietana 18% - 4 łyżki
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
zielona pasta curry - 25 g
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sos rybny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 20 g
trawa cytrynowa - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI:
Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.
2.GOTUJEMY SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.
3.SMAŻYMY PIECZARKI:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.
4.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.
5.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY:
Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
6.PODAJEMY ZUPĘ:
Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Pikantna zupa tajska z krewetkami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.

2

GOTUJEMY SKŁADNIKI NA ZUPĘ

W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.

3

SMAŻYMY PIECZARKI

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.

4

MARYNUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.

5

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY

Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.

6

PODAJEMY ZUPĘ

Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2337,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,4 kcal

🥑

Tłuszcz

37,1 g

🌾

Węglowodany

16,6 g

🥬

Błonnik

46,4 g

💪

Białko

46,4 g

Podobne przepisy