Granita cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.
ZAGOTOWUJEMY WODĘ ZE SKÓRKĄ Z CYTRYN I CUKREM
Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.
ŁĄCZYMY PRZEGOTOWANĄ WODĘ CYTRYNOWĄ Z SOKIEM CYTRYNOWYM
Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.
CHŁODZIMY GRANITĘ
Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.
PODAJEMY GRANITĘ
Cytrynę kroimy w plasterki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
826,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
103,3 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
28,0 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Kruche pierniczki
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.