psse-slupca.pl

Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!

Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami

Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
cebula dymka - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kapar - 4 łyżki
majeranek - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 3 łyżki
nasiona słonecznika - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 50 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
młode ziemniaki - 500 g
chili mielone - 1 szczypta
kurki - 60 g
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI I KURKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Gotujemy na parze. Kurki płuczemy, osuszamy i przesmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju, tak aby były chrupiące. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę mieszamy z octem i miodem. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, dolewamy odrobine oliwy. Całość mieszamy.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika na złoty kolor. Ziemniaki przekrawamy na pół. Dodajemy posiekane chili, kapary, słonecznik i pokrojona w ósemki dymkę. Mieszamy dokładnie z sosem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy kurki. Całość mieszamy.
4.DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, chili i kurkami.
Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI I KURKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Gotujemy na parze. Kurki płuczemy, osuszamy i przesmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju, tak aby były chrupiące. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę mieszamy z octem i miodem. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, dolewamy odrobine oliwy. Całość mieszamy.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika na złoty kolor. Ziemniaki przekrawamy na pół. Dodajemy posiekane chili, kapary, słonecznik i pokrojona w ósemki dymkę. Mieszamy dokładnie z sosem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy kurki. Całość mieszamy.

4

DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, chili i kurkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1158,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

386,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy