psse-slupca.pl

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie

Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową

Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

rozmaryn świeży - 40 g
cebula - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
goździki - 4 szt.
gruszka - 5 szt.
wino czerwone - 750 ml
miód - 3 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 4 szt.
pomarańcza - 120 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
cynamon - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
fasola szparagowa - 500 g
masło - 100 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SZNUREK ODPORNY:
na wysoką temperaturę garnek lub wok Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
2.KACZKA KACZKĘ OPALAMY:
nad palnikiem, aby usunąć resztki piór.
3.USUWAMY SZYJĘ ORAZ:
pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły.
4.KACZKĘ POSYPUJEMY SPORĄ:
ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz.
5.KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU:
(niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.
6.KUPER KACZKI WPYCHAMY:
do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.
7.KACZKĘ UKŁADAMY NA:
kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).
8.GLAZURA DO KACZKI:
Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu.
9.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, MIESZAJĄC,:
do momentu, aż miód zacznie się pienić.
10.PODGRZANYM MIODEM Z:
dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.
11.GRUSZKI OBRANE GRUSZKI:
z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina).
12.DO WINA Z:
gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu.
13.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
wstawiamy na palnik. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
14.DODAJEMY NIECO STARTEJ:
skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy.
15.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z: ognia.
16.FASOLA SZPARAGOWA W:
dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia.
17.PO ZBLANSZOWANIU FASOLĘ:
hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.
18.DO ROZGRZANEGO WOKA:
wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut.
19.DODAJEMY ODCEDZONĄ FASOLKĘ:
szparagową.
20.WSZYSTKIE SKŁADNIKI SMAŻYMY:
5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
21.DO FASOLKI PODCZAS:
smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. MIESZAMY.
22.WOK Z FASOLKĄ:
odstawiamy na bok.
23.UGOTOWANE GRUSZKI WYJMUJEMY:
z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
24.NASTĘPNIE POŁÓWKI GRUSZEK:
nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.
25.DO WOKA Z:
fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki).
26.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,:
doprawiamy pieprzem oraz solą.
27.
JAK PODAWAĆ?.
28.FASOLKĘ SZPARAGOWĄ UKŁADAMY:
na talerzu.
29.UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce.
30.WACHLARZE Z GRUSZEK:
układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.
Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SZNUREK ODPORNY

na wysoką temperaturę garnek lub wok Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).

2

KACZKA KACZKĘ OPALAMY

nad palnikiem, aby usunąć resztki piór.

3

USUWAMY SZYJĘ ORAZ

pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły.

4

KACZKĘ POSYPUJEMY SPORĄ

ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz.

5

KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU

(niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.

6

KUPER KACZKI WPYCHAMY

do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.

7

KACZKĘ UKŁADAMY NA

kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).

8

GLAZURA DO KACZKI

Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu.

9

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, MIESZAJĄC,

do momentu, aż miód zacznie się pienić.

10

PODGRZANYM MIODEM Z

dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.

11

GRUSZKI OBRANE GRUSZKI

z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina).

12

DO WINA Z

gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

wstawiamy na palnik. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.

14

DODAJEMY NIECO STARTEJ

skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy.

15

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z: ognia.

16

FASOLA SZPARAGOWA W

dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia.

17

PO ZBLANSZOWANIU FASOLĘ

hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.

18

DO ROZGRZANEGO WOKA

wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut.

19

DODAJEMY ODCEDZONĄ FASOLKĘ

szparagową.

20

WSZYSTKIE SKŁADNIKI SMAŻYMY

5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

21

DO FASOLKI PODCZAS

smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. MIESZAMY.

22

WOK Z FASOLKĄ

odstawiamy na bok.

23

UGOTOWANE GRUSZKI WYJMUJEMY

z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.

24

NASTĘPNIE POŁÓWKI GRUSZEK

nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.

25

DO WOKA Z

fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki).

26

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,

doprawiamy pieprzem oraz solą.

27

JAK PODAWAĆ?.

28

FASOLKĘ SZPARAGOWĄ UKŁADAMY

na talerzu.

29

UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY

z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce.

30

WACHLARZE Z GRUSZEK

układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6926,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

865,8 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

49,4 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy