psse-slupca.pl

Kurczak z Antyli • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Kurczak z Antyli

Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
kolendra świeża - 3 łyżki
kurkuma mielona - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 400 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 4 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
ryż basmati - 200 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 15 g
wiórki kokosowe - 45 g
woda - 75 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ WOK:
lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.
2.PRZYGOTOWANIE KAŻDĄ PIERŚ:
kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki.
3.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem z obu stron.
4.NA PATELNI (WOK):
rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
5.WRZUCAMY KURCZAKA NA:
rozgrzany tłuszcz.
6.PRZEWRACAMY I CZEKAMY,:
aż kurczak będzie rumiany.
7.KROIMY CEBULĘ I:
dodajemy ją do kurczaka.
8.SMAŻYMY 3:
minuty.
9.DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,:
smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
10.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.
11.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,:
75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa pokrojonego w kostkę i 3 gałązki tymianku.
12.POTRAWA POWINNA SIĘ:
gotować ok. 20 MIN POD: przykryciem.
13.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
14.JEŻELI SOS WYDA:
się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.
15.NA KONIEC DOPRAWIAMY:
wszystko solą i pieprzem.
16.DODAJEMY 3 ŁYŻKI:
posiekanej kolendry.
17.JAK PODAWAĆ POTRAWĘ:
podajemy z ryżem basmati.
Kurczak z Antyli

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ WOK

lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.

2

PRZYGOTOWANIE KAŻDĄ PIERŚ

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki.

3

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem z obu stron.

4

NA PATELNI (WOK)

rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.

5

WRZUCAMY KURCZAKA NA

rozgrzany tłuszcz.

6

PRZEWRACAMY I CZEKAMY,

aż kurczak będzie rumiany.

7

KROIMY CEBULĘ I

dodajemy ją do kurczaka.

8

SMAŻYMY 3

minuty.

9

DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,

smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.

10

POMIDORY OBIERAMY ZE

skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.

11

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,

75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa pokrojonego w kostkę i 3 gałązki tymianku.

12

POTRAWA POWINNA SIĘ

gotować ok. 20 MIN POD: przykryciem.

13

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.

14

JEŻELI SOS WYDA

się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.

15

NA KONIEC DOPRAWIAMY

wszystko solą i pieprzem.

16

DODAJEMY 3 ŁYŻKI

posiekanej kolendry.

17

JAK PODAWAĆ POTRAWĘ

podajemy z ryżem basmati.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3535,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

883,9 kcal

🥑

Tłuszcz

44,1 g

🌾

Węglowodany

73,1 g

🥬

Błonnik

48,9 g

💪

Białko

48,9 g

Podobne przepisy