psse-slupca.pl

Jajka po hiszpańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Jajka po hiszpańsku

Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
jajko - 8 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 1 szt.
tortilla - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULĘ DROBNO:
posiekaj.
2.NA PATELNI ROZGRZEJ:
odrobinę oliwy i podsmaż cebulę na złoty kolor.
3.CZOSNEK POSIEKAJ, WRZUĆ:
na patelnię.
4.DODAJ POMIDORY Z:
puszki i podsmażaj razem, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną.
5.Z PAPRYCZEK WYKRÓJ:
pestki i drobno posiekaj.
6.DODAJ DO:
sosu.
7.PRZYPRAW SOLĄ DO:
smaku i zdejmij z ognia.
8.ROZGRZEJ DRUGĄ:
patelnię.
9.TORTILLE POSMARUJ OLEJEM:
i podsmaż z dwóch stron przez mniej więcej 30 sekund.
10.ZDEJMIJ Z OGNIA,:
przykryj i odłóż w ciepłe miejsce.
11.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na małym ogniu po dwa jajka na raz, aż białko się zetnie.
12.JAK PODAWAĆ UŁÓŻ:
po dwa jajka na jednej tortilli, pomiędzy nałóż sos.
13.NATKĘ PIETRUSZKI POSIEKAJ,:
posyp wierzch jajek.
14.DODAJ SÓL DO:
smaku.
Jajka po hiszpańsku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULĘ DROBNO

posiekaj.

2

NA PATELNI ROZGRZEJ

odrobinę oliwy i podsmaż cebulę na złoty kolor.

3

CZOSNEK POSIEKAJ, WRZUĆ

na patelnię.

4

DODAJ POMIDORY Z

puszki i podsmażaj razem, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną.

5

Z PAPRYCZEK WYKRÓJ

pestki i drobno posiekaj.

6

DODAJ DO

sosu.

7

PRZYPRAW SOLĄ DO

smaku i zdejmij z ognia.

8

ROZGRZEJ DRUGĄ

patelnię.

9

TORTILLE POSMARUJ OLEJEM

i podsmaż z dwóch stron przez mniej więcej 30 sekund.

10

ZDEJMIJ Z OGNIA,

przykryj i odłóż w ciepłe miejsce.

11

NA TEJ SAMEJ

patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na małym ogniu po dwa jajka na raz, aż białko się zetnie.

12

JAK PODAWAĆ UŁÓŻ

po dwa jajka na jednej tortilli, pomiędzy nałóż sos.

13

NATKĘ PIETRUSZKI POSIEKAJ,

posyp wierzch jajek.

14

DODAJ SÓL DO

smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1264,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

316,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,3 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy