Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
blaszkę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie .LEDZIE W BOCZKU Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją).
KAŻDY PŁAT DOPRAWIAMY
pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku.
WYKŁADAMY NA BLASZKĘ
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut.
NASTĘPNIE OBSMAŻAMY NA
oleju na złoty kolor.
PRAŻONA CEBULKA POKROJONE
w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody.
GDY DYMKA STANIE
się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki.
DOPRAWIAMY OCTEM I
startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
PROPOZYCJA PODANIA PODAJEMY
z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3003,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
750,8 kcal
Tłuszcz
55,8 g
Węglowodany
23,9 g
Błonnik
42,4 g
Białko
42,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Klasyczny mus czekoladowy
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!