psse-slupca.pl

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym

Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 375 g
truskawka - 100 g
cukier - 30 g
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml
przecier brzoskwiniowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
2.SKŁADAMY CIASTKA:
Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.
3.PIECZEMY CIASTKA:
W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

2

SKŁADAMY CIASTKA

Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.

3

PIECZEMY CIASTKA

W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1747,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy