psse-slupca.pl

Sałatka z białą fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Sałatka z białą fasolą

Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała - 250 g
oliwa z oliwek - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ:
Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.
2.DRESSING MIESZAMY Z FASOLĄ:
Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
3.DODAJEMY DYMKĘ I NATKĘ PIETRUSZKI:
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
Sałatka z białą fasolą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ

Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.

2

DRESSING MIESZAMY Z FASOLĄ

Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.

3

DODAJEMY DYMKĘ I NATKĘ PIETRUSZKI

Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

658 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

164,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

18,5 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy