psse-slupca.pl

Manhattan Latte • przepis • składniki • przygotowanie

Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Manhattan Latte

Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada mleczna - 100 g
kawa - 20 g
masło orzechowe - 2 łyżki
migdały płatki - 20 g
mleko 3,2% - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ:
Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.
2.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.
3.MIESZAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM ORZECHOWYM:
Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.PRZYGOTOWUJEMY MLEKO MIGDAŁOWE:
Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.
5.WLEWAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI:
Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.
6.SERWOWANIE:
Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.
Manhattan Latte

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ

Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.

2

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.

3

MIESZAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM ORZECHOWYM

Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

PRZYGOTOWUJEMY MLEKO MIGDAŁOWE

Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.

5

WLEWAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI

Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.

6

SERWOWANIE

Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1127,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

14,7 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy