psse-slupca.pl

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek” • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”

Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier - 100 g
Szpinak Baby - 80 g
mąka pszenna - 60 g
mąka ziemniaczana - 20 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
pulpa z mango - 250 g
sok z limonki - 0,5 łyżeczki
gęsta część mleczka kokosowego - 250 g
limonka - 1 szt.
śmietanka roślinna - 330 ml
żelatyna - 15 g
woda - 40 ml
dekoracje cukrowe - 10 szt.
cukier puder - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY PULPĘ Z MANGO:
Pulpę z mango i sok z limonki podgrzewamy w rondelku, kiedy będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby się zestaliła.
2.UBIJAMY GALARETKĘ NA PIANKĘ:
Zestaloną galaretkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do blendera podpinamy końcówkę do ubijania i ubijamy galaretkę na piankę.
3.CHŁODZIMY PIANKĘ Z MANGO:
Piankę z mango przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do przygotowanej wcześniej rurki. Następnie chłodzimy ją w zamrażarce przez minimum 1 godzinę.
4.BLENDUJEMY SZPINAK:
Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z limonki i ścieramy z niej skórkę. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa.
5.UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ:
W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka, stopniowo dodając do nich cukier. Do ubitych białek, po jednym, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
6.ŁĄCZYMY CIASTO ZE SZPINAKIEM:
Do masy jajecznej dodajemy przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.
7.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy tak, aby było jak najbardziej płaskie. Pieczemy je przez ok. 12-15 minut, następnie odkładamy, aby ostygło.
8.NADAJEMY CIASTU KSZTAŁT:
Ręczną tarką delikatnie ścieramy zarumienioną część ciasta, aby miało soczysty, zielony kolor. Ciasto docinamy do przygotowanej wcześniej formy. Ścinki odkładamy na później do dekoracji. Następnie odcinamy ⅓ ciasta (będzie to spód naszego domku). Pozostałe ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na chwilę, aby nabrało kształtu.
9.UBIJAMY ŚMIETANKĘ I MLECZKO KOKOSOWE:
W misie miksera ubijamy roślinną śmietankę. Następnie dodajemy do niej tylko gęstą część mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Do musu dodajemy sok i otartą skórkę z limonki i ponownie mieszamy.
10.ŁĄCZYMY MUS Z ŻELATYNĄ:
Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i rozrabiamy ją z kilkoma łyżkami musu kokosowego. Tak rozmieszaną żelatynę przekładamy do reszty musu i ponownie energicznie mieszamy.
11.SKŁADAMY DOMEK:
Na ciasto w formie nakładamy ⅔ musu kokosowego. Następnie wyjmujemy zamrożoną piankę mango, odwijamy ją z folii i układamy na musie. Całość przykrywamy pozostałym musem kokosowym. Na to nakładamy wcześniej odciętą ⅓ ciasta.
12.OZDABIAMY DOMEK:
Tak przygotowany domek oprószamy cukrem pudrem. Pozostałe ciasto rozdrabniamy na pył i wysypujemy je dookoła domku, aby przypominało trawę. Domek ozdabiamy też według uznania ozdobami cukrowymi.
Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY PULPĘ Z MANGO

Pulpę z mango i sok z limonki podgrzewamy w rondelku, kiedy będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby się zestaliła.

2

UBIJAMY GALARETKĘ NA PIANKĘ

Zestaloną galaretkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do blendera podpinamy końcówkę do ubijania i ubijamy galaretkę na piankę.

3

CHŁODZIMY PIANKĘ Z MANGO

Piankę z mango przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do przygotowanej wcześniej rurki. Następnie chłodzimy ją w zamrażarce przez minimum 1 godzinę.

4

BLENDUJEMY SZPINAK

Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z limonki i ścieramy z niej skórkę. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa.

5

UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ

W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka, stopniowo dodając do nich cukier. Do ubitych białek, po jednym, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

6

ŁĄCZYMY CIASTO ZE SZPINAKIEM

Do masy jajecznej dodajemy przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.

7

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy tak, aby było jak najbardziej płaskie. Pieczemy je przez ok. 12-15 minut, następnie odkładamy, aby ostygło.

8

NADAJEMY CIASTU KSZTAŁT

Ręczną tarką delikatnie ścieramy zarumienioną część ciasta, aby miało soczysty, zielony kolor. Ciasto docinamy do przygotowanej wcześniej formy. Ścinki odkładamy na później do dekoracji. Następnie odcinamy ⅓ ciasta (będzie to spód naszego domku). Pozostałe ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na chwilę, aby nabrało kształtu.

9

UBIJAMY ŚMIETANKĘ I MLECZKO KOKOSOWE

W misie miksera ubijamy roślinną śmietankę. Następnie dodajemy do niej tylko gęstą część mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Do musu dodajemy sok i otartą skórkę z limonki i ponownie mieszamy.

10

ŁĄCZYMY MUS Z ŻELATYNĄ

Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i rozrabiamy ją z kilkoma łyżkami musu kokosowego. Tak rozmieszaną żelatynę przekładamy do reszty musu i ponownie energicznie mieszamy.

11

SKŁADAMY DOMEK

Na ciasto w formie nakładamy ⅔ musu kokosowego. Następnie wyjmujemy zamrożoną piankę mango, odwijamy ją z folii i układamy na musie. Całość przykrywamy pozostałym musem kokosowym. Na to nakładamy wcześniej odciętą ⅓ ciasta.

12

OZDABIAMY DOMEK

Tak przygotowany domek oprószamy cukrem pudrem. Pozostałe ciasto rozdrabniamy na pył i wysypujemy je dookoła domku, aby przypominało trawę. Domek ozdabiamy też według uznania ozdobami cukrowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2144 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

214,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy