Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Mąkę i cukier puder przesiewamy, następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pistacje, sól i masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie siekamy, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka, jeszcze chwilę siekamy nożem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
PIECZEMY SPÓD TARTY
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim boki oraz spód formy. Widelcem dziurkujemy ciasto i wkładamy je do zamrażalki na około 10 minut. Mocno schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY GANACHE
Śmietankę z miodem zagotowujemy w małym garnku. Gdy miód się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na wystudzony spód wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia masy. Gdy ganache będzie już stabilny, układamy przekrojone na pół truskawki. Posypujemy posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
PRZYGOTOWUJEMY ŻEL TRUSKAWKOWY
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9790,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
9790,9 kcal
Tłuszcz
659,3 g
Węglowodany
846,4 g
Błonnik
150,0 g
Białko
150,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański bekon z tempehu
Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!