psse-slupca.pl

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele

Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
ocet winny, biały - 4 łyżki
śledzie matiasy - 200 g
jajko - 2 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
musztarda - 3 łyżeczki
majonez - 2 łyżeczki
papryka grillowana piquillo - 50 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty
fińskie pieczywo żytnie - 3 szt.
szczypiorek - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY CEBULĘ:
Pół cebuli kroimy w cienkie, okrągłe plastry. Następnie dzielimy ją na krążki, przekładamy do miski i zalewamy białym octem winnym. Odstawiamy ją na ok. 10-15 minut, co jakiś czas ją mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Filety ze śledzia, ogórki kiszone i marynowaną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Ugotowane jajka i drugą połowę cebuli dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich musztardę, majonez, a także sól i pieprz do smaku i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy na 10-15 minut.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Szczypiorek dość drobno siekamy. Dodajemy go do sałatki i mieszamy. Pieczywo fińskie przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na ćwiartki. Wykładamy na nie po łyżce sałatki i ozdabiamy krążkami marynowanej cebuli.
Sałatka śledziowa à la śląskie hekele

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY CEBULĘ

Pół cebuli kroimy w cienkie, okrągłe plastry. Następnie dzielimy ją na krążki, przekładamy do miski i zalewamy białym octem winnym. Odstawiamy ją na ok. 10-15 minut, co jakiś czas ją mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Filety ze śledzia, ogórki kiszone i marynowaną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Ugotowane jajka i drugą połowę cebuli dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich musztardę, majonez, a także sól i pieprz do smaku i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy na 10-15 minut.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Szczypiorek dość drobno siekamy. Dodajemy go do sałatki i mieszamy. Pieczywo fińskie przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na ćwiartki. Wykładamy na nie po łyżce sałatki i ozdabiamy krążkami marynowanej cebuli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1435,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

46,6 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy